Designed from the inside out, to provide two writers with separate, private focus space

Tucked among cottonwoods, aspens and evergreens, this simple cabin provides a cloistered retreat for a professor and a writer. Sided in glulam panels stained black, the 1,200-square-foot structure is lifted above a dense carpet of ferns on reused fir timbers and hand-welded industrial steel. Generous windows and a butterfly roof draw the forest views inside, keeping the cabin cozy and introspective.

Writing, reading and contemplation drove the stripped-down program, which includes two bedrooms, one bath, an open living/kitchen area, screened porch and study pods, finished with CDX plywood walls, maple floors and OSB ceilings throughout. The streamlined design, exposed structure, custom details and reclaimed materials—including flooring salvaged from a Tonasket high school basketball court, ceiling beams from Eastern Washington apple sheds and a drill bit–brace from a Twisp mill—give the cabin a vintage modern feeling with a strong connection to the valley.